Tuesday, February 9, 2010

Behavior of Tiger


Territorial behavior

Tigers are essentially solitary and territorial animals. The size of a tiger's home range mainly depends on prey abundance, and, in the case of male tigers, on access to females. A tigress may have a territory of 20 square kilometers while the territories of males are much larger, covering 60–100 km2. The ranges of males tend to overlap those of several females. The relationships between individuals can be quite complex, and it appears that there is no set "rule" that tigers follow with regards to territorial rights and infringing territories. For instance, although for the most part tigers avoid each other, both male and female tigers have been documented sharing kills. When young female tigers first establish a territory, they tend to do so fairly close to their mother's area. The overlap between the female and her mother's territory tends to wane with increasing time. Males, however, wander further than their female counterparts, and set out at a younger age to mark out their own area. A young male will acquire territory either by seeking out a range devoid of other male tigers, or by living as a transient in another male's territory, until he is old and strong enough to challenge the resident male. The highest mortality rate (30-35% per year) amongst adult tigers occurs for young male tigers that have just left their natal area, seeking out territories of their own.

Hunting and diet

In the wild, tigers mostly feed on larger and medium sized animals. Sambar, gaur, chital, barasingha, wild boar, nilgai and both water buffalo and domestic buffalo are the tiger's favored prey in India. Sometimes, they also prey on leopards, pythons, sloth bears and crocodiles. In Siberia the main prey species are manchurian wapiti, wild boar, sika deer, moose, roe deer, and musk deer. In Sumatra Sambar, muntjac, wild boar, and Malayan tapir are preyed on. In the former Caspian tiger's range, prey included saiga antelope, camels, Caucasian wisent, yak, and wild horses. Like many predators, they are opportunistic and will eat much smaller prey, such as monkeys, peafowls, hares, and fish. Young elephant and rhino calves are occasionally taken. Tigers also sometimes prey on domestic animals such as dogs, cows, horses, and donkeys. These individuals are termed cattle-lifters or cattle-killers in contrast to typical game-killers.
Tigers usually hunt at night. They generally hunt alone and ambush their prey as most other cats do, overpowering them from any angle, using their body size and strength to knock large prey off balance. Even with their great masses, tigers can reach speeds of about 49-65 kilometers per hour (35-40 miles per hour), although they can only do so in short bursts, since they have relatively little stamina; consequently, tigers must be relatively close to their prey before they break their cover. Tigers have great leaping ability; horizontal leaps of up to 10 meters have been reported, although leaps of around half this amount are more typical. However, only one in twenty hunts ends in a successful kill. When hunting large prey, tigers prefer to bite the throat and use their forelimbs to hold onto the prey, bringing it to the ground. The tiger remains latched onto the neck until its prey dies of strangulation. By this method, gaurs and water buffalos weighing over a ton have been killed by tigers weighing about a sixth as much. With small prey, the tiger bites the nape, often breaking the spinal cord, piercing the windpipe, or severing the jugular vein or common carotid artery. Though rarely observed, some tigers have been recorded to kill prey by swiping with their paws, which are powerful enough to smash the skulls of domestic cattle, and break the backs of sloth bears.

Reproduction

Although there is no set mating season for tigers, breeding often occurs in the spring. The male may stay with the female for 20-80 days during this period, and then returns to its territory, never taking part in the rearing of the cubs. Gestation period is typically about 15 weeks. The female tiger, or Tigris, can deliver several litters over her lifetime. Litter size ranges from 1 to 6, although rarely more than 2 or 3 survive. The cubs nurse for about 2 months, learn to hunt after about 11 months, and spend the first two years of their lives with their mother, before going out on their own. At this point, the mother will be ready to mate again, but if no cubs survived to maturity, the mother can mate again after 5 months. A mother is ultimately successful if two cubs survive to maturity.

No comments: